Храм „Св. Петка“, с. Полена

Храм „Св. Петка“, с. Полена

История на храма

  Село Полена се намира в близост до с. Крупник, общ. Симитли и отстои на 94 км от София. През него минава река Сушица. Намира се на 360 м надморска височина.
Според народното предание през XVII век на това място се заселват жители на Крупник, за да не бъдат помохамеданчени. Образуват две махали, като едната от тях (Долна Сушица) по-късно е преименувана в Полена.

  Построяването на църква в Полена води началото си от аязмото, намиращо се на северния край на селото, на което идвали хора от близо и далеч и получавали изцеление от своите немощи. Като израз на благодарност към света Петка, на която било посветено аязмото, местният свещеник Лазар Ханджийски отслужвал водосвет, а жителите на селото правели курбан за здраве.
Строежът на храма започва на 13 октомври 1994 г. с тържествен водосвет. Тогава е положен и основният камък в присъствието на множество жители на селото.
Бързото изграждане на Божия дом станало с помощта на много дарители, дали своята лепта и труд, благодарение на будните жителите на селото, църковното настоятелство при църквата „Св. архангел Михаил” в съседното село Крупник, местни предприятия и с държавна помощ. Иконостасът на храма е дело на иконописеца Вангел от с. Михнево, Петричко, който нарисувал иконите на целия иконостас през 2002 г. Над царския ред има празничен ред икони, които проследяват в образи земния живот на Господ Иисус Христос.
Дърворезбата на иконостаса е започната през 2002 година и работата все още продължава. Бродерията и изработката на плащаницата, олтарната завеса, покривката на светия престол и свещеническите одежди са дело на сестрите от Врачешкия манастир „Св. Четиридесет мъченици“ край Ботевград.
Църквата в село Полена е осветена на 27 септември 2003 г. от Неврокопския митрополит Натанаил в съслужение със свещенослужители от епархията и при сладкогласното пение на църковния хор при Софийската духовна семинария. През 2010 г. е открито и православно неделно училище, в което се обучават около 20 деца от селото.

 

Енорийски живот

Всяка Неделя и на празник се служи Света Литургия.
14 октомври: ХРАМОВ ПРАЗНИК

 

Забележителности

Село Полена се намира в близост до с. Крупник, община Симитли и на 24 км. от Благоевград

Comments are closed.