Храм „Св. Архангел Михаил“, с. Еленово

Храм „Св. Архангел Михаил“, с. Еленово

История на храма

  През 1952 година група ентусиазирани жители на село Еленово /Янко Стоилов,Йордан Костадинов,Смилен Цветков,Илинка Алексова/ решават да се построи храм на мястото, където е сегашната църква.

  Земята е дарена от баба Илинка Алексова. Преди това е имало само малък параклис, който и сега съществува на мястото където е започната сегашната църква (стоят още основите). По замисъл тя е била с големи размери, което може да се установи на място.
Преди изграждането на съществуващия параклис служението се е извършвало в центъра на селото в района на сегашното кметство пред огромен камък.
Впоследствие този камък е вложен в темелите на стоящия незавършен строеж. Поради недостатъчно средства за построяването на замисления храм се е наложило да се откажат и построяват в непосредствена близост друг, който по старите жители помнят.
С разрастването на селото и разширението на града в посока с. Еленово през 1983 г. се прави пак събиране от настоятелството като свещеник Стефан и новия кмет по това време Димитър Костадинов, Огнян Ангелов, Воин Ангелов, Йордан Костадинов, баба Илинка Алексова, Тодор Цонев, Георги Иванов, взимат решение за разширявана на църквата.
През 1984-1985 г. е направена стая и от към южната страна разширение, което в момента е в новия храм. През 1986г. е съборена част от южната сена на храма и е запечатана цялата сграда. Впоследствие това ново крило се приобщава към сегашния храм, като до приобщаването се използва за склад. През 1992 г. настоятелството взима решение и започва цялостно разширение на храма.
През 1996 г. той е осветен от митрополит Натанаил и архиепископа на Кипър по това време и постепенно църквата придобива сегашния си неповторим образ.
На 27 октомври Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим в съслужение със свещеник Стоян Бербатов отслужиха св. Литургия, след която бе положен основният камък за строеж на параклис „св. Троица“.

Енорийски живот

Всяка неделя и на празник се служи Света Литургия.
След служба богомолците се събират на кафе в магерницата, а когато е топло под красивия просторен навес.
8 ноември: ХРАМОВ ПРАЗНИК

Забележителности

В непосредствена близост до благоевградския квартал „Еленово“ и църквата се намират селата Еленово и Делвино. На 7 км. отстояние се намира и възрожденската църква „Св. Димитър“ в село Марулево.
Прекрасно място за разходка и отдих е местността „Памет и вяра“, където се намира 33 метров кръст, издигайки се над Благоевград. От там се разкрива и гледка към по-голямата част от града.

Comments are closed.