Храм „Св. Архангел Михаил“, с. Крупник

Храм „Св. Архангел Михаил“, с. Крупник

История

  Село Крупник е най-голямото село в община Симитли и се намира на 7 км югозападно от Симитли в полите на западната част на Малешевска (Крупнишка) планина, на около 20 км от Благоевград преди Кресненското дефиле, нагоре по поречието на р. Струма. До селото се стига като се мине по мост над реката вдясно от главния път.

  Крупник е носител на много богата история още от древността. В редица източници селището се посочва като голям търговски център с име гр. Крупа (произлиза от „крупно” – голямо). През ХV-ХVІ в. селището е било център на епархия, начело с епископ.
През втората половина на ХVІ в. митрополит на Крупнишката епархия е Йоасаф. По негова инициатива е изработено ръкописното четвероевангелие, известно като Крупнишкото евангелие. През 1577 г. митрополит Йоасаф подарява евангелието на Рилския манастир. Четвероевангелието е майсторски обковано от софийския златар Матей с позлатени сребърни корици. Днес то се съхранява в музея на Рилския манастир.   Строежът на църквата “Св. архангел Михаил”, която се намира в центъра на селото, започва през 1932 и завършва през 1935 година. На 21 ноември 1935 година Неврокопският митрополит Борис освещава храма. Църквата е кръстокуполна, с два купола – един по-голям и един по-малък. Архитект и строител на храма е майстор Раденко от с. Трекляно, Кюстендилско.
Иконите и дърворезбата са от 1935 година, дело на Разложко-банската школа. Стенописите са рисувани през 1971-1974 година от художника Пантелей Сеферов от Костур. През 1985 година храмът е облицован отвън с нареченски бигор, а околохрамовото пространство е оформено и озеленено през 2004 година.

Енорийски живот

Всяка Неделя и на празник се служи Света Литургия.
26 октомври: ХРАМОВ ПРАЗНИК

Забележителности

Най-близкият областен град до селото е Благоевград – 22 км.

Comments are closed.